Nieuws

‘Een team van mensen uit de wijk is het mooiste wat je kunt hebben’

17 februari, 2021

EDE Zij houden een oogje in het zeil in de wijk. Een buurt die zij op hun duimpje kennen. Veranderingen of verdachte situaties vallen hen dus snel op. Zij lopen een aantal keer per week een ronde in de wijk en geven opvallende zaken door aan bijvoorbeeld de gemeente of de politie. We hebben het over het buurtpreventieteam (BPT) dat in Ede alweer zeven jaar bestaat. 

Marco Gerritsen is de oprichter van het team vrijwilligers dat haar wortels in de Maandereng heeft. Waarom had hij behoefte aan een dergelijk preventie team? ,,De reden is eigenlijk heel simpel’’, zo begint hij te vertellen. ,,Iedereen wil graag dat de omgeving waar hij of zij woont mooi en veilig is. Ik ook. En volgens mij kan dat alleen als je daar met elkaar voor zorgt. Bewoners samen met de professionals’’, zo legt Gerritsen uit.

WELKOME AANVULLING Tibor van Aggelen is de wijkagent van de Maandereng en de Stadspoort. Hij heeft het buurtpreventieteam altijd als een welkome aanvulling gezien in ‘zijn’ wijk. ,,Het is gewoon fijn om extra mensen in de wijk te hebben die met je mee willen denken. En het werkt twee kanten op’’, vertelt hij. ,,Het team kent de wijk goed en staat in verbinding met de bewoners. Wanneer zij opvallende zaken waarnemen, spelen zij die onder andere door aan mij. Maar het werkt ook andersom. Als er bijvoorbeeld een fiets is gestolen, dan deel ik dat ook met het team. Zij zijn met regelmaat in de wijk, de kans dat een fiets teruggevonden wordt is procentueel dus hoger. Ik adviseer mijn collega’s om contact op te nemen met Marco, zodat er in iedere wijk een BPT kan komen. Marco is wat dat betreft enthousiast genoeg om dat te regelen, is mijn ervaring’’, zegt Van Aggelen. 

We moeten zoveel mogelijk verbinden met elkaar, en dat verbindingsvlak wordt groter met mensen uit de wijk zelf.
Buiten het lopen van rondes in de Maandereng zette het BPT vaker de schouders eronder als er iets moest gebeuren in de wijk. ,,Een mooi voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de hangplek op het Kanonnenpad die we met elkaar hebben opgeknapt’’, vertelt de wijkagent. ,,Die klus hebben we als professionals samen met de jeugd geklaard en daarbij schoof ook het BPT aan. Dat is echt goed voor de saamhorigheid en voor het netwerk van het BPT.’’ 

IN NO-TIME Dat het team flexibel en enthousiast is bleek met de afgelopen jaarwisseling. Jannie de Ruijter, wijkagent van Oud Ede Zuid, kreeg veel van Van Aggelen mee over het BPT, maar ging ervanuit dat het team puur voor de Maandereng was. Op de dag van de jaarwisseling, rond 14.00 uur, stuurde zij Gerritsen een berichtje via social media met de vraag of het team met oud en nieuw ook in de benen was. Dat bleek niet het geval. ,,Vervolgens hebben we even met elkaar gebeld en vroeg ik of het nog te regelen was dat het team tijdens de jaarwisseling in de wijk een oogje in het zeil kon houden. En dat werd in no-time geregeld’’, zegt De Ruijter. ,,Ik ben onder de indruk geraakt van de flexibiliteit en de professionaliteit van het BPT en dacht: dat zou ik ook wel willen in mijn wijk.’’

En zo ontstond de mogelijkheid om het BPT verder uit te breiden in Ede. En niet alleen de wijkagent van ‘Zuid’ is enthousiast. Ook onder meer Bert de Pater, wijkagent in de Rietkampen, ziet het wel zitten om het BPT in zijn wijk te krijgen. ,,Een team van mensen die zelf in de wijk wonen, is het mooiste wat je kunt hebben’’, zegt de politieman. ,,We moeten zoveel mogelijk verbinden met elkaar, en dat verbindingsvlak wordt groter met mensen uit de wijk zelf, die zich bezighouden met het mooi en veilig houden van die wijk. Leden van het BPT wonen in de wijk en er is altijd wel iemand bereikbaar, terwijl ik aan het werk ben in de wijk en afhankelijk ben van de diensten die ik draai. Ik zou heel graag het BPT ook in de Rietkampen zien komen, dat is een prachtige aanvulling’’, aldus De Pater. We kunnen met z’n allen roepen dat het mooi zou zijn, maar dan moeten we het ook doen.

Dat het team buiten het mooi en veilig houden van de wijk nog een mooie aanvulling vormt, bleek kort geleden toen Gerritsen met een ander lid in overleg was in de wijk Veldhuizen B. ,,Marco en ik kunnen reanimeren en hebben de Hartslag-app op onze telefoon geïnstalleerd. Die app laat het weten als er in de buurt iemand gereanimeerd moet worden. En dat was op dat moment het geval. Marco en ik zijn de auto ingesprongen en waren als eerste ter plaatse. Bij een reanimatie geldt dat iedere seconde telt en de kans op slagen groter maakt. Dat vind ik een mooi voorbeeld van wat het team ook in de wijk kan betekenen. Dus meld je aan en hou samen met ons de wijken in Ede mooi en veilig’’.

Meer informatie verkrijgen of aanmelden kan door een mail te sturen aan info@buurtpreventie-ede.nl of door te bellen met Buurtpreventie Team Ede via 0318-260050.

door Ted Walker

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb